Klimatsmart tvättstuga - nu som tjänst!

Är det första gången du hör talas om det? Kanske inte så konstig för vi känner i alla fall inte till någon som erbjudit det sedan tidigare. Men nu har Rison i samarbete med Stigsdotter Fastigheter i Örebro skapat ett upplägg där vi levererar tvättstugor, utrustade med energieffektiva högkvalitetsprodukter, som tjänst. Modellen med finansiering, drift och underhåll via Rison har flera tydliga fördelar.

– Med Risons lösning kunde vi inte bara tidigarelägga projektet utan fick också möjligheten att välja tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp med högsta kvalitet och bästa energiprestanda. Utan den möjligheten hade vi sannolikt inte gjort den här uppgraderingen på åtskilliga år. Nu kan vi istället sparar energi och förbättra servicen för våra hyresgäster direkt, samtidigt som vi gör en insats för klimatet, säger Stigsdotter Fastigheters vd, Jacob Jansson.

Det första projektet som omfattar två tvättstugor innebär ett uppskattad årlig energieffektivisering på cirka 20 000 kWh. Tvättstugor är bara ett exempel på en typ av lösningar där Rison kan erbjuda finansiering, drift och underhåll av åtgärder som har en klimatfrämjande effekt till en fast avgift.

De senaste veckorna har Rison levererat projekt för energi- och kostnadsbesparing i form av belysning och tvättstugor i befintliga fastigheter. Arbetet fortsätter nu i snabb takt med att bredda erbjudandet mot alla typer av lösningar som kan kapa klimatpåverkan och energiåtgång i så väl befintliga som planerade fastighetsprojekt. Det kan handla om exempelvis ventilation, bergvärme och solceller.

– I dag är bristen på eget kapital och traditionell finansiering ett problem både för projekt i befintligt bestånd och för nyproduktion. Här kan vårt erbjudande innebära skillnaden mellan inget projekt alls och ett klimatmässigt högpresterande projekt. När vi kopplas in för att finansiera och drifta projektdelar som minska energiåtgång och klimatpåverkan kan utvecklare drastiskt minska projektens kapitalbehov under utvecklingsskedet och på så sätt få ihop en kalkyl som tidigare lyste klarrött under strecket, säger Jesper Jonsteg, vd på Rison.

Sitter du med ett projektkalkyler som inte går ihop? Vad händer med kapitalbehovet när du plockar bort de delar som påverkar energiåtgång och driver upp klimatpåverkan? Vi kan finansiera många typer av energieffektiviserande åtgärder i både befintligt bestånd och i nyproduktion. Vi kan räkna på dina tänkta lösningar men också skapa utrymme för mer energieffektiva lösningar till samma eller lägre kostnad.

Föregående
Föregående

Rison tar in 500 miljoner till energiomställning

Nästa
Nästa

EU-lag om utfasning av lysrör ökar takten för Rison