Smart och snål belysning som tjänst

I samarbete med BrightEco har vi hjälpt Bollnäs kommun att ersätta  lysrör med drastiskt mer energisnåla LED-armaturer i ett antal byggnader. Projektet innebär att kommunen kunnat sänka sina driftskostnader, minska sin klimatpåverkan och dessutom få drift, underhåll och reparationer på köpet.

Den 24 februari 2023 inleddes utfasningen av lysrör i Sverige. Övergången till mer energisnål belysning ska vara klar inom fem år och enligt beräkningar som branschen gjort ska minst 17 miljoner armaturer bytas ut i Sverige under den perioden.

Även om många fastighetsägare fortfarande är omedvetna om den nya lagen så upplever Rison redan en kraftigt ökande efterfrågan, vilket nu resulterat i ett första kontrakt som snart kommer att bli fler.

– Omfattningen på investeringarna som behöver göras är enorma. Bara i Europa beräknas marknaden för LED vara värd nästan 300 miljarder kronor 2024. Att fastighetsägare och företag skall hantera dessa investeringar på egen hand är inte bara ineffektivt utan även i många fall ekonomiskt väldigt utmanande, säger Jesper Jonsteg, VD på Rison.

Siffrorna visar att vi är i början av en väldigt intensiv omställningsperiod. För att underlätta omställningen erbjuder Rison en helhetslösning där företag kan göra det nödvändiga skiftet till mer energisnål belysning och samtidigt få den finansierad i ett och samma driftsavtal. De förmånliga finansieringsvillkoren uppnår man genom att samla ett stort antal projekt i en portfölj görs dessa tillgängliga för kapitalmarknadens större aktörer med inriktning på hållbarhet och minskad klimatpåverkan.

Som ett första steg sätter Rison ihop en första portfölj ihop med företaget BrightEco som erbjuder lighting as a service (LaaS). Portföljen är riktad till svenska kommuner men också andra fastighetsägare och tillverkande företag med i Europa. Total beräknas portföljen kunna nå en volym på mellan 100 och 500 miljoner kronor per år. I samarbetet har ett avtal nu tecknats med Bollnäs kommun och omfattar i ett första steg 1000 kvm kontorsyta.

– Vårt erbjudande om “ljus som tjänst” är enkelt att motivera eftersom energibesparing i regel blir högre än avgiften för att lägga utfasningen hos oss. Och då innebär avtalet som regel ändå att vi sköter utbyte, reparationer och annat underhåll. Utmaningen har hittills legat i skalbarheten och det är där Rison med sitt portföljfinansiering möjliggör att både vi och våra kunder nu kan göra en bättre ffär ju fler projekt som kommer på plats, säger Joel Smedberg, grundare av BrightEco.

Avtalet visar på styrkan i Risons modell som har en skalbarhet och flexibilitet för att hantera stora volymer av olika typer av klimatfrämjande projekt, exempelvis i form av LED-belysning, uppvärmning, ventilation, eltransporter och solenergi.